Президентът Георги Първанов: 

Дълбок поклон за строителите на Димитровград  

Държавният глава обяви общината за една от първите в страната по брой и обем инвестиции

Вестник "Тракия ХХI век"

 

 

Димитровград е една от първите общини в страната по брой и обем инвестиции и това заслужава приветствие, изтъкна в поздравителното си слово за 57-ия рожден ден на града президентът на републиката Георги Първанов. Радвам се, че и кметът и общинското ръководство демонстрират ново, модерно мислене, добави той към високата си оценка. Неколкостотин души се бях стекли пред импровизираната трибуна в парк "Марица" на 2 септември вечерта, за да чуят и видят на живо държавния глава. 10-минутното му обръщение бе на три пъти прекъсвано спонтанно от овации.

 

Тези дни обикалям много градове и общини - има много празници и събори. По стар народен обичай те са уникално събитие на почит към историята, на уважение към традицията, създадена от нашите предци, и са израз на вяра, надежда и стремеж към по-достоен и красив живот. Такива празници са възможност за всеки един от нас да направи равносметка за себе си и за пътя , който са изминали предишните поколения. За Димитровград тази равносметка определено е положителна, сподели пред притихналата аудитория президентът. И подчерта, че Димитровград не е продукт, а символ на младежкото дръзновение. Признателност и дълбок поклон за неговите строители, за строителите на съвременна България, заяви още Първанов.

 

Показвайки знанията си на историк, държавник N 1 изброи и създаденото от бригадирите. Той напомни, че колкото и да е трудно настоящето, трябва да съхраним духа на първостроителите и направеното от тях за поколенията. Трябва да сторим всичко, за да запазим младите хора в България. Нека те обикалят Европа и света. Нека специализират навън. Но да се завърнат и в родината да реализират наученото, както са постъпили техните родители, призова президентът.

 

Той допълни, че вярва във възможността за развитие на туризма тук. Защото страната ни се утвърждава като туристическа, а Димитровград има добре развита инфраструктура, стабилни партньорства, близост с минерални извори. Вашият град има потенциала и предприятия, които са били и могат да бъдат водещи в своите отрасли, отбеляза високопоставеният гост. Изреждайки местните предимства, без да пренебрегва прочутия неделен пазар на промишлени стоки, държавният глава изрази надеждата си крупни български бизнесмени да инвестират в общината.

 

В края на обръщението президентът пожела на всички димитровградчани и гости много здраве, лични успехи, добра професионална реализация на младите и благополучие в семействата. На многая лета, завърши словото си Първанов, а множеството заръкопляска с благодарност. Минута по-късно последва празнична заря.

 

 

> Към съдържанието на информационен бюлетин брой 2 / 2004

 < Информационен бюлетин