“ДЕН НА ЕВРОПА В МОЯ КРАЙГРАНИЧЕН ИВАЙЛОВГРАД”

 

През месец май в община Ивайловград бе реализиран проект, посветен на Деня на Европа – 9 май, финансиран от Делегацията на Европейската комисия. С разработването на проекта общината си поставя за цел да повиши познанието на жителите на общината за процесите на присъединяване на България към Европейския съюз и съпътстващите го дейности, да популяризира целите и задачите на Европейския съюз, както и основната визия и функция на Делегацията на Европейската комисия.

За реализирането на проекта “Ден на Европа в моя крайграничен Ивайловград” бе създаден Общински център за европейска интеграция и развитие, който функционира като офис, осъществяващ всички дейности и инициативи.

Проявите посветени на Деня на Европа в Ивайловград бяха открити от кмета на общината на проведената кръгла маса на тема “Заедно по пътя ни към присъединяването”. В кръглата маса участваха експерти от Правителството, представители на Делегацията на Европейската комисия в България, на Областна и Общинска администрация, фирми, бизнес среди, НПО, академични среди, журналисти и граждани. Участниците бяха запознати с политиката на българското Правителство за присъединяване на страната към Европейския съюз, предприсъединителните програми и изискванията за кандидатстване по тях.

Организиран бе благотворителен концерт, с участието на местни самодейни колективи, камерния оркестър на “Нов живот” и рок-група “Епизод”, средствата от който бяха предоставени на Общинска служба за социално подпомагане на хората в неравностойно социално положение.

Бяха проведени и редица инициативи с участието на млади хора и деца от общината:

  • Младежка дискусия “Каква Европа искаме?! с участието на младите хора на Ивайловград - работещи, безработни, средношколци, и студенти.

  • Младежка вечер “Под звездите на Европа…”, наситена с музика, танци, викторина и много забавни и познавателни игри, свързани с Европа.

  • Конкурс “Моето европейско послание” с участието на ученици от различни възрастови групи, като най-добрите от посланията, след приключване на конкурса, бяха наградени и изпратени до видни личности от всяка една от страните, членки на Европейския съюз.

  • Състезание за рисунка върху пано “Европа в моите очи”, което се проведе на площада в Ивайловград и в него взеха участие деца от 1 до 7 клас на СОУ “Христо Ботев” – Ивайловград и четирите основни училища в общината. Готовото пано от детски рисунки ще краси залата на Детски комплекс “Ивайловград”.

  • Детско шоу “Децата на Ивайловград празнуват”, организирано от Обединено детско заведение “Ивайловград”, което приключи с награди за всички участници.

  • Изграждане на кът с информационни материали за Деня на Европа, предоставени от Делегацията на Европейската комисия в България.

На 24 май – Денят на славянската писменост и култура - сред руините на античната вила “Армира”, се състоя грандиозен музикално-поетичен спектакъл ”Съзвездие наречено Любов” по стихове на поета Ивайло Балабанов, с участието на камерна формация “Армира”, оркестъра към вестник “Нов живот” Кърджали и състав за художествено слово към читалище “Пробуда” – Ивайловград. Поетът Ивайло Балабанов бе обявен за почетен гражданин на Ивайловград с решение на ОбС от 21 май 2002г.

Дните на Европа в Ивайловград бяха официално закрити на 31 май с тържествени речи на кмета на общината, Областния управител и посланика на Европейския съюз. Последва музикална програма с участието на композицията на Нешка Робева “Два свята”, мажоретен състав от гр. Кърджали, певчески и танцови самодейни състави от Ивайловград и ефектно пироилюминационно шоу.

 

> Към съдържанието на информационен бюлетин брой 2 / 2002

 

 

 

  

 

 < Информационен бюлетин