ДИМИТРОВГРАД ОТБЕЛЯЗА СВОЯТА 55 ГОДИШНИНА

 

Красимир Станков

Община Димитровград

 

Димитровград е създаден с Постановление на Министерски съвет от 2 септември 1947. Върху плодородните нивя край Марица благодарение на труда на над 50000 девойки и младежи за няколко години израстват Азотно-торовия завод, Циментовият завод “Вулкан”, ТЕЦ “Марица 3”, първите жилищни блокове.

В началото на новото хилядолетие Димитровград отпразнува своя 55 годишен рожден ден. Той бе отбелязан посредством традиционния “Празник на родния край” проведен в дните от 31 август до 7 септември, дни наситени с множество културни и спортни прояви, направили съпричастни много жители и гости на града.

По случай честването на годишнината бяха поканени и взеха участие делегации от побратимените градове – Айзенхютехнщат - Германия, Гросето – Италия, Димитровград – Русия.

2-ри септември бе денят изпълнен с най-много прояви. Празничната програма започна със старта на градските турнири по футбол на малки вратички и стрийт баскетбол.

             

Във фоайето на Историческия музей бе открита етнографска изложба, в която бяха представени над 70 експоната автентични носии и предмети от бита предоставени от читалището на с.Крепост. Събитието бе почетено от много граждани и гости на Димитровград. Автентични народни песни изпълниха самодейки от читалището на с. Крепост.

В зала “Асен Крайшников” бе открита втората самостоятелна изложба на младия и талантлив художник Йордан Йорданов. Експонирани бяха графични етюди, живописни платна – пейзаж и портрет. На изложбата присъстваха тримата общински съветници от град Гросето – Италия, художници, скулптори и граждани, останали възхитени от майсторството и реализма на младия художник.

Празникът продължи с концерта на акустичното димитровградско джаз-трио със солистка Мария Арнаудова на открито на площадката, непосредствено до клуба на дейците на културата.

Преди официалното тържество в парк “Марица’ присъстващите граждани станаха свидетели на финала на 55 километровия маратон, пробяган от двама ентусиасти – Васил Василев и Васил Николов, посветили своята проява на града и неговите граждани. На финала те връчиха рапорт на кмета на Общината.

Кмета на Общината инж. Димитър Хаджииванов произнесе приветствено слово към димитровградчани и всички гости по случай 55-годишнината на града. Сред официалните гости на честването бяха народни представители, делегациите от побратимените градове, кметове на съседни общини. Г-н Хаджииванов връчи грамоти и пластични знаци с герба на града на деветима почетни граждани на Димитровград.

С приветствия към димитровградчани се обърнаха и кметът на Айзенхютенщат – Райнер Вернер, Председателят на общинския съвет на Гросето Джорджио Синьори, заместник кметът на руския Димитровград Андрей Баранов. Г-н Вернер сподели, че при сегашното си посещение се е уверил, че градът ни е изминал дълъг и труден път и изрази готовност от името на страната си за подкрепа и помощ. Г-н Синьори внесе оптимизъм и пожела скорошно приемане на България в обединена Европа. Повече усмивки и добри взаимоотношения пожела г-н Баранов, и връчи поздравителна грамота на Кмета на Общината.

                     

Прочетени бяха и поздравителни адреси от Президента на Република България, Вицепремиера и министъра на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев, управителя на Хасковска област, РСО “Марица”, РАО “Тракия”, общините Стара Загора, Чирпан, Добрич, Харманли, Раднево, Белоградчик, Айтос, Елхово.

Празникът продължи с празнична заря и богата концертна програма. За участниците в тържеството пяха Бинка Добрева и Александър Райчев, свириха Забавно духовия оркестър и оркестър Канарите. За официалните гости бе даден празничен коктейл, състоял се в ресторант “Москва”.

На 3, 4 и 5 септември бяха проведени работни срещи в кабинета на Кмета на Общината с 3-те делегации от побратимените градове. Подписан бе протокол за сътрудничество между градовете Айзенхютенщат и Димитровград от кметовете г-н Вернер и г-н Хаджииванов. В него се обобщават всички области на социално-икономическия живот в двете селища. На срещата беше обсъждана още и възможността германски специалисти да помагат при евентуално саниране на панелните жилища в града. Кметът Вернер беше придружаван от сътрудничката си Мария Минев и административния управител на тамошната болница Хайнелопе Гушел.

Част от програмата на германската делегация бе посещение на МБАЛ “Света Екатерина”, където гостите направиха дарение включващо инфузионна помпа за венозни вливания, спринцовки за еднократна употреба, антибиотици и мобилни телефони. Гостите разгледаха Първо и Второ вътрешно отделение, помещението за стерилизация и стационара. Ремонтът на сградата и канализацията й бяха една от основните теми на разговор.

Примерен протокол за сътрудничество бе изпратен за обсъждане до Кмета на побратимения град Гросето - Алесандро Антики по италианските гости – Председателя на общинския съвет Джорджо Синьори и съветниците Салвадоре Алока и Андреа Анделучи. На деловата среща с тях кметът и Председателят на Общинския съвет на Димитровград обсъдиха възможности за кандидатстване със съвместни проекти за набиране на средства от предприсъединителните фондове на Европейския съюз.

По време на гостуването си чуждестранните делегации разгледаха не само Димитровград и Общината, но посетиха и Бачковския манастир, Асеновата крепост, Пловдив – стария град, Историческия резерват “Арбанаси” и паметника Шипка.

Проявите в парк “Марица” продължиха до 7-ми септември. Състояха се Празничен концерт “Читалищата – крепост на българския дух”, авторски концерт на Георги Фершелов и легендата на акордеона Петко Дачев, Празничен спектакъл на състав “Звездица”, рок-маратон с участието на групите “Баланс” и “Амадеус”, празничен концерт на народните изпълнители Донка и Тодор Кожухарови, програми на детски и младежки състави.

  > Към съдържанието на информационен бюлетин брой 3/2002г.

   

 

 < Информационен бюлетин