ДАРЕНИЕ ОТ ТРИ ПОЖАРНИ АВТОМОБИЛА, АВТОМОБИЛ “ЛЕНДРОУВЪР” И ЕКИПИРОВКИ ПОЛУЧИ РЕГИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ПРОТИВОПОЖАРНА И АВАРИЙНА БЕЗОПАСНОСТ – ХАСКОВО

 

Между 1 и 5 Септември 2002 година в Хасково гостува делегация от Службата за пожарна и аварийна безопасност - Лестър, Англия. Основната цел на посещението бе дарение, включващо 3 пожарни автомобила, автомобил “Лендроувър”, допълнително оборудване и екипировка за Регионалната служба за противопожарна и аварийна безопасност – Хасково. Дарението стана възможно благодарение на упоритата работа на РСО “Марица” и съдействието на г-жа Мери Дрейкот и г-н Раминик Кавиа, съветници в Общински съвет – Лестър и г-н Юдей Долакия – представител на РСО “Марица” във Великобритания. Доставката на дарението бе договорена между Джон Фрийман, началник на службата за противопожарна и аварийна безопасност в Лестър, Райна Йовчева, изпълнителен директор на РСО “Марица” и Николай Вълчев, началник РСПАБ – Хасково, по време на посещението на английска делегация в Хасково между 12 и 14 август 2002 година.

По време на престоя си единадесетте английски пожарникари запознаха хасковските си колеги с техниката и оборудването, които включва дарението, както и начините за тяхното експлоатиране. Освен трите пожарни автомобила марка “Денис” и автомобилa “Лендроувър”, дарението включва оборудване за аварийно спасителни дейности, състоящо се от хидравлични помпи, резачи и разтегачи, както и 100 комплекта защитни облекла, каски и костюми за защита от химически аварии. Обсъдено бе останалата част от договореното оборудване и екипировки да бъдат изпратени с контейнер по-късно.

В продължение на три дни английските огнеборци обучиха своите хасковски колеги как да използват доставената им техника и оборудване.

Обучението протече в три направления:

  • запознаване с пожарните коли – Джон Смит, Дарън Садърли и Марк Кар подробно описаха начина на кормуване, оборудването, използването на помпите, стълбите и останалите съоръжения използвани при гасене на пожари;

  • Анди Хартли, Винс Купър и Патрик Силк запознаха българските си колеги с хидравличната техника, необходима при аварийно-спасителни акции и действията за оказване на първа помощ;

  • устройството и функциите на автомобила “Лендроувър”, който ще бъде използван при пътнотранспортни произшествия бяха подробно разяснени от Крис Ролстън;

Проведени бяха тренировъчни занятия, в които хасковските пожарникари имаха възможността на практика да се запознаят с капацитета на оборудването. Придобитите знания и умения, хасковските пожарникари показаха на демонстрация, която бе част от официалната церемония по връчването на дарението, проведена на 5 септември 2002г. на площад “Общински” пред сградата на община Хасково. На церемонията присъстваха Джон Фрийман, началник на службата за пожарна и аварийна безопасност в Лестър; Крис Кумс, заместник началник на службата за пожарна и аварийна безопасност в Лестър; Юдей Долакия, официален представител на РСО “Марица” във Великобритания; Сукхдев Бансал, заместник председател на Лестърската азиатска бизнес асоциация /LABA/; генерал Бойко Борисов, главен секретар на МВР; полковник Кирил Войнов, началник на Националната служба за пожарна и аварийна безопасност; Яшарали Ахмед, главен секретар на Министерството на външните работи; Ченгиз Варнатоплу, кмет на град Одрин, Турция; Георги Иванов, кмет на община Хасково; кметове на общините членове на РСО “Марица”, общински служители и множество граждани.

Тържествената церемония започна с приветствия на официалните гости. Г-н Георги Иванов, кмет на община Хасково, изказа благодарност към представителите на Службата за пожарна и аварийна безопасност – Лестър за дарената техника, към г-н Юдей Долакия и г-жа Райна Йовчева, без чието съдействие дарението не би било възможно, към Общински съвет - Хасково и гражданите на града за тяхната подкрепа. Генерал Бойко Борисов определи доставеното оборудване като много добро и изключителни полезно за пожарникарите от региона. Г-н Кирил Войнов връчи дарствена грамота на Райна Йовчева, изпълнителен директор на РСО “Марица” от името на ръководството на Национална служба ПАБ към МВР за оказаното съдействие при организирането и провеждането на контактите между Службата за пожарна и аварийна безопасност – Лестър и РСПАБ – Хасково.

След официалната част, зрителите имаха възможността да наблюдават демонстрации на хасковските пожарникари. Едновременно протичаха две паралелни демонстрации. Хасковските пожарникари демонстрираха спасяване на хора от горяща сграда, като използваха последния етаж на сградата на община Хасково. Група хасковски пожарникари, в партньорство със свои колеги от Лестър показаха на практика как ще бъдат използвани хидравличните инструменти, в случаи на пътно транспортни произшествия. За целта, те използваха стар автомобил, на който бяха разрязани покрива и вратите и на жертвата бе оказана първа помощ.

Дареното оборудване и екипировка са изключително полезни и ще повишат ефективността на противопожарната дейност в региона, категорични са хасковските пожарникари. В знак на благодарност те подариха на своите колеги от Лестър символа на хасковската пожарна – камбана, която в продължение на 70 години е вдигала дежурните пожарникари по тревога десетки хиляди пъти.

В своето обръщение към английските пожарникари Николай Вълчев, началник на РСПАБ – Хасково, каза: “През последните няколко дни имахме възможност да се убедим, че пожарникарите от целия свят са всъщност едно семейство. Искрено вярваме, че приятелството и връзките, които създадохме през тези няколко дни ще поставят основата на едно продължително и ползотворно за двете страни партньорство. Уверяваме ви, че можете винаги да се чувствате добре дошли при вашите нови приятели от Хасково”.

 

 Обръщение на Крис Кумс, заместник директор на Службата за пожарна и аварийна безопасност - Лестър

 

 > Към съдържанието на информационен бюлетин брой 3/2002г.  

 

 < Информационен бюлетин