ПАМЕТ ЗА НЕВИННИТЕ ЖЕРТВИ

 

Диана Маркова

Община Ивайловград

 

Помнене сълзите на бежанците! Сведете глави пред тракийската памет на всички загинали през 1913 година!

Тези призиви проехтяха сред смълчаното множество на Илиева нива на поклонението пред паметника на над 200 убити невинни деца на тракийски бежанци. В деня на "тракийската задушница" бяха изредени всички населени места, пострадали от турския башибозук. Така поетът Ивайло Балабанов, със своя неповторим и вълнуващ сценарий "Тракийски реквием", успя да въздействува на млади и стари. Историческите факти и събития бяха представени така, че да стигнат до сърцата на хората и да ги трогнат до сълзи.

Продължително, тъжно, горестно прозвуча камбаната на параклиса "Света Петка" на Илиева нива. С камбанния звън бе сложено началото на възпоменанието. Реквиемът бе представен от деца, участници в художествената самодейност към читалище "Пробуда" – Ивайловград, под ръководството на Златка Шереметова.

Свещеник Аспарух Кифин в съослужение с отец Боян Саръев, Александър Чакърък, свещеник в църквата "Св.Георги" в Одрин, както и свещеници от Кърджали и Ивайловград, отслужиха панихида в памет на зверски избитите мъже, жени и деца в злокобната 1913 година.

Съборът бе открит от кмета на община Ивайловград - Стефан Танев. В словото си той подчерта, че разорените през 1913 година в имена и дух, са съхранили името на България като в това е и подвигът на тракийци. Той разтълкува девизът на тракийци "Не забравяйте, но не отмъщавайте" като каза, че именно познанието на отминалите жестокости, трябва да ни направи по-добри. 

В края на словото си градоначалникът връчи на президента на Република България - Георги Първанов стихотворението "Ивайловградски въпрос", в което поетът Ивайло Балабанов по категоричен начин иска по-светли и добри дни за градчето - "цвете в Руфинкината планина".

За първи път от откриването на мемориалния комплекс на Илиева нива през 1996 година, съборът бе уважен от държавен глава в лицето на Георги Първанов. В своята реч президентът изрази голямата си покруса от събитията като призна, че е трудно да се обясни с думи погрома и страданията на тракийци. "Аз съм тук и за да подчертая още веднъж ясно и категорично, че няма да се уморя да поставям и да отстоявам законните права на наследниците на тракийските българи и да изразя надеждата, че с обединените усилия на всички институции ние ще можем да постигнем справедливото решение на този десетилетен въпрос", каза в словото си Георги Първанов.

Телеграма до събора изпрати и министърът на външните работи Соломон Паси.

Паметта на изкланите в тази местност от турския башибозук преди 90 години, тракийчета почетоха: председателят на Съюза на тракийските дружества в България - Костадин Карамитрев; народните представители - Нонка Матова, Емилия Масларова, Ангел Найденов, Николай Николов, Господин Чонков, д-р Щерев, Йордан Димов, Димитър Димитров, областният управител на Хасково - Георги Зарчев, зам. областният управител на Кърджали - Начо Ковачев, кметът на Кърджали - Румен Димитров, кметът на Маджарово - Атанас Димитров, председателят на ОбС Ивайловград - Красимир Кръстев, и общинските съветници, председатели на регионалните съвети на тракийските дружества от Хасково, Стара Загора, Русе, Кърджали.

Многобройни венци и цветя от президента на Република България, политически и граждански организации от различни краища на България, училища отрупаха подножието на паметника.

Мажоретният състав от СОУ " Отец Пайсий"- Кърджали за поредна година създаде голяма тържественост на събора. Участниците, водени от Димитър Кондиков, представиха два нови танца под звуците на песента за Капитан Петко войвода и дефилираха, аплодирани за атрактивните си изпълнения.

Многообразието от ритми, багри и звуци покори всички присъствуващи от сцената на Илиева нива. Пръв започна ансамбълът за народни песни и танци "Китна Тракия" - Хасково. Един след друг ансамблите от Варна, Асеновград Кърджали, Момчилград, Стара Загора рисуваха пъстра цветна картина от песни и танци.

На събора не липсваха и множество забавления за децата. Освен сергии, люлки, сладолед и пъстри балони, децата редиха пъзели, на които бе изобразен мемориалния комплекс на Илиева нива /паметник, параклис и чешма/, които след това останаха като спомен от събора - Ден на тракийското дете. Малките художници от Ивайловград рисуваха на поляната своя роден край. Футболистите от СОУ "Христо Ботев" победиха във футболен мач своите връстници - отбора на ОУ с. Железино. Децата, участници в предвидените инициативи на събора, получиха грамоти и награди от Община Ивайловград.

И тази година Националният младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете се осъществи благодарение на помощта на десетки фирми и организации от Ивайловград и страната. Генерални спонсори на събора бяха ОББ и ЗАД "Енергия". Финансови средства дариха още "Хероуърд Венчърс - България", "Тема"ООД - Стара Загора, "Тера груп" - Стара Загора, "Винивел" ООД България - Пловдив, "Титан Клинър" АД - София, "Пътсройинженеринг" АД - Кърджали, "Фибротекст" и още десетки фирми и еднолични търговци от Ивайловград и страната.

 

 

> Към съдържанието на Информационен бюлетин брой 3/2003г.

 

< Информационен бюлетин