МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР ЩЕ ОРГАНИЗИРАТ В СТАМБОЛОВО

 

През месец август 2003г. за трети път Стамболово ще бъде домакин на Международен художествен пленер за толерантност, който ще се проведе под патронажа на кмета на общината. Инициативата се организира по проект на община Стамболово, спечелил финансиране в четвърти кръг на програма “Общински проекти” на РСО “Марица”.

Целта, която общината си поставя с реализирането на този проект е обогатяване на културния живот и създаване на отношение на толерантност и разбирателство между представителите на различните етнически групи на територията на общината. Едновременно с това се цели и предоставяне на възможност на талантливи деца да изявят своята дарба. Ще се създадат традиции в провеждането на пленера като международна културна проява, а участието на творци от съседни страни ще повиши популярността на общината и региона.

Пленерът ще продължи една седмица, като в него ще участват деца с изявени художествени способности – ученици от училищата на територията на общината, представители на различни етнически общности. Също така ще бъдат поканени и художници от България, Турция, Сърбия и Черна гора и Македония, участвали в предишните пленери. Инициативата ще се проведе в красива местност в близост до културни и исторически паметници, което ще даде възможност на участниците да творят сред уникалните забележителности на Източните Родопи и да обогатят своите впечатления от региона.

След завършване на пленера в училище “Св. Климент Охридски”, Стамболово ще бъде организирана изложба и обществеността ще има възможност да се докосне до света на изкуството през погледа на творците. Колекцията от рисунки ще бъде изложена и в общинска администрация – Стамболово. Картините ще бъдат разпродадени, като постъпилите средства ще бъдат дарени на Дом за деца, лишени от родителски грижи в с. Студен кладенец.

 

> Към съдържанието на Информационен бюлетин брой 3/2003г.

 

< Информационен бюлетин