ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ ХАРМАНЛИ ПРАЗНУВА СВОЯ ДЕН – 2 МАЙ

Георги Николов

Община Харманли

 

Близо 20 централни и съпътстващи изяви влязоха в програмата на състоялите се вече за четвърти път празници, посветени на 2 май – Деня на Харманли. Заедно с тях се състояха и Националните културни празници “Изворът на Белоногата”, които станаха част от Деня на Харманли с решение на ОбС преди две години.

Празничната кулминация бе естествено на 2 май, когато от 19,30 часа на централния градски площад бе изнесен близо тричасов концерт. Участие в него взеха самодейни колективи и на двете харманлийски читалища, но най-голям интерес предизвикаха идолите на младежката публика Мария Илиева и Руши Виденлиев. Същия ден сутринта в събитие се превърна и тържественото заседание на ОбС. На него за първи път от поне десетина години бе провъзгласен и нов почетен гражданин на Харманли. Общинските съветници единодушно гласуваха званието да бъде присъдено на най-прославения в последните години харманлийски спортист Матей Калпаков – състезател и треньор по кану каяк. От трибуната на ОбС поздрави за празника отправиха и почетните гости на града – композиторът Петър Льондев, журналистът Боян Бонев, гости от Гърция, Сърбия и др.

На следващия ден, 3 май, общината посрещна Министъра на околната среда и водите Долорес Арсенова, която пристигна в Харманли, за да открие новото Депо за твърди битови отпадъци. След речта на кмета Димитър Арнаудов за значението на този голям инфраструктурен обект в общината и областта, екоминистърът приветства събралите се на откриването и преряза лентата на сметището. На импровизирания след това брифинг за присъстващите журналисти Долорес Арсенова обяви, че министерството ще отпусне средства и за завършването на втория етап от депото.

Ако това бе финалът на празниците, то те се откриха още на 29 април по доста оригинален начин. В Историческия музей бе подредена изложба от архивни фотоси “Спомен за Харманли”, която събра посетители не само на откриването си, но и дълго след него.

В прелюдия към празниците “Изворът на Белоногата” на следващия ден – 30 април - се превърна откриването на именуваната на писателя Генчо Стоев бивша улица “Орфей”. Паметната плоча откри кметът Димитър Арнаудов, а слово пред нея изнесе и главният секретар на СБП - Николай Петев. Малко по-късно в кафе “Кристал” се състоя среща – разговор на харманлийци с редколегията на пловдивското списание “Страница”. На същото място от 17.30 часа се проведе и литературно четене, предхождащо връчването на наградата “Изворът на белоногата”. Тазгодишен неин носител стана поетесата Надя Попова, а призът й бе връчен от кмета Димитър Арнаудов. В литературното четене преди това участие взеха едни от най-изтъкнатите наши поети като Недялко Славов, Йордан Велчев, Елка Няголова, лауреатката Надя Попова и други.

Немалка част от празничните прояви около харманлийския 2 май бяха насочени към децата и младите хора на града. Тази година на 30 април се проведе финалът на общинските турнири за деца по футбол, народна топка и тенис на маса, като Община Харманли осигури големи награди за победителите и лакомства за всички състезатели.

В навечерието на същинския празничен ден, 1 май, от 17.30 часа се състоя и традиционния детски празник. Празник в празника за младите харманлийци – така би могъл да се нарече той – който предложи шоу, подходящо за детската възраст. Гост на детския празник бе Илона Шаламанова – дизайнер и съорганизатор на форум “Българска мода”. Интерес представляваше за децата и техните родители представената от нея колекция от детски модни облекла, а харманлийските малки момичета и момчета имаха възможността да се вживеят в ролята на истински манекени. На детския празник стана и връчването на наградите на учениците, победители в конкурса за есе, стихотворение и рисунка, с мото “Харманли – моето малко отечество”, обявен от Общината. Наградените детски творби намериха място в празничното издание на вестника, посветен на Деня на Харманли.

С успех и много емоции на 1 май премина станалото вече традиционно авторали, което се състоя в комплекс “Тенискортове”. Същия ден се откри още една спортна проява – финален кръг от републиканското първенство по приложно колоездене.

През празничните дни Харманли предложи топлото си гостоприемство и на около 80 деца от различни градове в България. Гости на спортните прояви бяха Председателят на СБА – г-н Сентов, представители на КАТ – София и Хасково и др.

Друга атракция за града през празничните дни бе състоялото се на язовир “Кюмюрлука” състезание по радио управляеми корабни модели, кръг от републиканския шампионат. Паралелно с това гражданите и гостите на града имаха възможност да посетят изложба–конкурс на настолни копия корабни модели, подредена в една от залите на читалищната сграда.

Празникът на Харманли и тази година недвусмислено показа, че е възродена старата харманлийска традиция 2 май, известен като летния Атанасовден, да се чества подобаващо. Празникът доказа още, че е намерил място в духовния и културен живот на града. И както каза кметът Димитър Арнаудов: “Превърнахме празника в мост между миналото, настоящето и бъдещето на Харманли и от там - в извор на родолюбие и самочувствие за сегашните му жители. И занапред 2 май ще се утвърждава като празник на всички, които тачат родния си град и черпят от миналото му, за да го строят в бъдеще.

 

 

> Към съдържанието на Информационен бюлетин брой 3/2003г.

 

< Информационен бюлетин